Ugens Bog: I kyklopernes land

Velkommen til Ugens bog – programmet hvor vi dykker ned i en af de mange bøger fra Gyldendals Bogklubber.

Vi taler med folk, der elsker at tale om læsning, og i dag har vi besøg af debattør, podcaster og nysgerrig læser Mikkel Braginsky, der sammen med skuespiller og oplæser Ellen Hillingsø har læst ugens bog, I KYKLOPERNES LAND af Karl Ove Knausgård. Sammen med vært Kristoffer Zøllner taler de om bogen, om essay-genren og om farens rolle i samfundet. Så lyttebøfferne ud, benene op og god fornøjelse. 

Ugens Bog: I kyklopernes land

I kyklopernes land

I kyklopernes land

Årtusindets essaysamling fra Karl Ove Knausgård. Kunstanalyse, samfundskritik og en uforlignelig indsigt i, hvad det vil sige at være menneske i den tid, der nu en gang er vores. I Kyklopernes land er nødvendig og berigende læsning.

I Kyklopernes land er en af den slags bøger, man tager med sig videre i livet. Både det indadvendte intellektuelle liv, men også det udadvendte agerende liv. For Knausgårds uforlignelige evne til at til at forbinde det private hverdagslivs tristesse med refleksioner over kunst, samfund og eksistens stråler tydeligt igennem essaysamlingen.

I Kyklopernes land er en samling af tekster skrevet over de seneste 10 år. Flere af dem har været trykt i New York Times, nogle af dem stammer fra udstillingskataloger, fra nordiske aviser, fra tidsskrifter. Så der er gensynsglæde i vente for mange af os med de store essays om vikinger i USA og en hjernekirurg i Albanien. Og der er garanteret også nye læseoplevelser i den digre samling for de fleste.

Knausgård er en eminent læser af både litteratur og kunst. Essayet om den senere nobelprisvinder Peter Handke er endnu et helhjertet forsvar for litteraturens frie stemme, for retten til at skrive om det, der ikke er rigtigt, ikke er prægtigt. Hele denne søgen efter det hele menneske er kernen i Knausgårds poetik.

Der er flere essays om kontroversielle intellektuelle fyrtårne som Nabokov, Heidegger og Houellebecq. Der er indlevende tekster om billedkunst og fotografi, to udtryksformer, hvor Knausgård forsøger at finde en anden sandhed end i det trykte ord. Han ser på Edvard Munch, på David Hockney og Anna Bjerger. Han ser på sig selv i det berømte essay, hvor han rejser gennem USA på jagt efter vikingerne. Det universelle i det partikulære. Det fælles menneskelige spejlet gennem den ikoniske ensomme ulv, der har fået en ny ambassadør i Karl Ove Knausgård.

"Disse blændende tekster skal læses på grund af essayistens vilje til med alle midler at formidle en opfatte af eksistensen, der er så ubændigt subjektiv, at alle kan spejle sig i den," skriver Jes Stein Pedersen i Politiken om I Kyklopernes land.
Klubpris249,95 kr.