Joy Mogensen

Danmarks Kultur- og Kirkeminister er et læsende menneske, der dyrker litteraturen, når hun kan. Hun læser stort set alt og elsker at lade sig rive med af sin fantasi. Her fortæller hun om, hvorfor hun læser.  

Jeg elsker at læse næsten alt. Romaner, historie, biografier, digte, krimier, selvhjælpsbøger, debatbøger, bøger om samfundsudvikling. Men særligt elsker jeg skønlitteratur af franske, spanske, persiske, russiske, indiske og japanske forfattere. De har en speciel måde at sammensætte billeder af livet på, som fascinerer mig. 

Jeg foretrækker at læse i lænestolen, men hvis det er en rigtig god bog, kan jeg læse overalt. Lige nu læser jeg Henrik Jensens DET ORDENTLIGE MENNESKE. Også Karen Blixen er en forfatter, jeg altid vender tilbage til. 

Bøgerne fylder meget hjemme hos os. Hver eneste gang, jeg er ude at rejse, skal på bogmesse eller på biblioteket, prøver jeg at indskærpe, at jeg ikke må købe eller låne for mange bøger, men det lykkes mig
sjældent at holde det. 

Litteratur udvider min opfattelse af verden og mulighederne i livet. Bøgerne fører mig ind i andres liv, ikke som passiv observatør, men som aktiv medskaber. En bog bliver jo først levende, når min fantasi begynder at skabe de billeder, som ordene lægger op til. I denne proces sætter ens egen fantasi sit præg på forestillingen af det, ordene skildrer. Det er derfor, der ofte er så forskellige opfattelser hver gang en bog filmatiseres. Selvom vi har læst den samme bog, så har hver vores fantasi sat forskellige præg på bogens handling.

 

Joy Mogensen anbefaler: