Danske forfattere og krimiserier

A.J. Kazinski

Bag pseudonymet gemmer sig forfatter Jacob Weinreich og filminstruktør og forfatter Anders Rønnow Klarlund. Sammen og med serien om gidselforhandler Niels Bentzon fik de i 2010 internationalt gennembrud som A.J. Kazinski.

Anna Grue

Den tidligere layouter Anna Grue tog i 2007 springet og blev fuldtidsforfatter. Det er der bl.a. kommet serien om den skaldede detektiv Dan Sommerdahl ud af. Serien er oversat til bl.a. norsk, svensk og fransk.

Dennis Jürgensen

Dennis Jürgensen slog igennem med ungdomsromanen Kærlighed ved første hik i 1981, der siden er filmatiseret. I dag er det hans serie om efterforskeren Roland Triel, der vinder ham flere og flere læsere.

Elsebeth Egholm

En af Danmarks mest læste forfattere med en række udgivelser i det store udland. Især har hun gjort sig bemærket med serien om Dicte Svendsen, der også er blevet filmatiseret.

Hjorth & Rosenfeldt

Michael Hjorth og Hans Rosenfeldt (hovedmand bag Broen) var etablerede i den svenske tv- og filmbranche inden de kastede sig over krimibøgerne. Det har bl.a. resulteret i den fantastiske serie om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

Inger Gammelgaard

Hjemstavnen Aarhus er næsten en enkeltstående karakter i Inger Gammelgaard Madsens krimier. Det gælder også i hendes serie om den italiensk fødte Roland Benito fra Østjyllands Politi.

Jens Henrik Jensen

Jens Henrik Jensen slog igennem som forfatter i 1997. Siden er det blevet til en stribe bestsellere. Bl.a. er de danske læsere blevet særligt begejstret for hans Oxen-serie.

Julie Hastrup

Julie Hastrup er uddannet journalist. Hun debuterede med bestselleren En torn i øjet, der er den første i krimiserien om den unge og ambitiøse efterforsker med sans for psykologi, Rebekka Holm.

Jesper Stein

Tidligere rets- og kriminalreporter på Jyllands-Posten, Jesper Stein, skriver krimier, der vinder både anmelder- og læserhjerter. Serien om vicepolitikommissær Axel Sten er inspireret af hans egne kiminalreporterfaringer.

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen var i starten af sin forfatterkarriere bedst kendt i udlandet, men med serien om Afdeling Q er han blevet Danmarks bedst sælgende og mest populære forfatter – både i ind- og udland.

Katrine Engberg

Katrine Engberg debuterede i 2016 med Krokodillevogteren, første bind i Kørner/Werner-serien, som hun vandt både anmeldere og læsere over med. Hvert bind i serien kan læses alene med et selvstændigt plot.

Kim Faber og Janni Pedersen

Journalistparret Janni Pedersen fra TV 2 og Kim Faber fra Politiken debuterede med Vinterland, en skarp kriminalroman om terror, ondskab og magtesløshed i et Danmark, der er ved at fryse til.

Kaaberbøl & Friis

Lene Kaaberbøl og Agnete Friis har markeret sig som et stærkt makkerpar i dansk og international krimilitteratur. Serie om sygeplejersken Nina Borg har vundet dem flere priser og af flere omgange ligget på New York Times’ bestsellerliste.

Lars Kjædegaard

Lars Kjædegaard har en særlig evne til at kombinere nervepirrende spænding, begavet underholdning og fintfølende person- og miljøbeskrivelser. Det er hans anmelderroste krimiserie om makkerparret Anita Hvid og Thor Belling vidne om.

Lasse Holm

Lasse Holm har skabt sig et navn som historisk thrillerforfatter. Hans trilogi om Lodbrogsønnerne er solgt til udlandet, og med en uddannelse som grafisk designer i bagagen står han selv for romanernes illustration.

Lone Theils

Lone Theils er journalist og korrespondent for dagbladet Politiken. Hun debuterede med ’Pigerne fra Englandsbåden’, der med journalisten Nora Sand i hovedrollen i dag er en serie, udgivet i 14 lande.

Lotte & Søren Hammer

Da Søren i 2004 flyttede ind hos sin søster Lotte, fik de ideen en krimi. Det blev i 2009 til den første bog i serien om Konrad Simonsen, der inden udgivelsen var solgt i 16 lande. Siden er der kommet flere bøger til serien, der nu er solgt til 22 lande.

Mads Peder Nordbo

I en årrække boede og arbejdede Mads Peder Norbo i Grønland, hvor inspirationen bag hans artic noir-serie – et gys af en Grønlandstrilogi – også er udsprunget af. Bøgerne er i dag solgt til mere end 30 lande.

Martin Jensen

Den læreruddannet Martin Jensens mere end 30 bøger har altid et historisk element. Det gælder også hans fremragende serie om byfoged Eske Litle og Assens i 1300-tallet.

Michael Katz-Krefeld

Inspirationen er hentet i den amerikanske krimitradition, når vi i Michael Katz-Krefelds Ravn-serie følger den bitre og mørke københavnske privatdetektiv, Thomas Ravn. Serien har placeret Katz-Krefeld på den internationale krimiarena.

Niels Krause Kjær

Med romanen Kongekabale, der senere blev filmatiseret, viste Niels Krause-Kjær at han ved siden af tv-værtsrollen på Deadline også kunne skrive fremragende thrillers. Med Mørkeland, godt 15 år senere, har han bevist det igen.

Sara Blædel

Sara Blædel er fire gange kåret som danskerens yndlingsforfatter. Hun har skrevet ni krimier om Louise Rick og en trilogi om Ilka. Hendes bøger er udkommet i 31 lande og solgt i over 2 millioner eksemplarer.

Steffen Jacobsen

Overlæge og siden 2008 forfatter. Gennembruddet kom med Trofæ i 2003, den første spændingsroman i serien om Michael Sander og Lene Jensen. Bøgerne er solgt til udgivelse og filmatisering i Asien, Europa og USA.

Thomas Rydahl

Den forfatterskoleudannet Thomas Rydahl debuterede som romanforfatter i 2014 med Eremitten, der blev det første bind i serien om eremitten Erhard Jørgensen.

Zornig og Lindholm

Sammen skriver det tilsyneladende umage par, debattør og leder af Huset Zornig, Lisbeth Zornig, samt tidligere journalist på Børsen og redaktør på ugebladet Mandag Morgen, Michael Lindholm, spændingsromaner, der er samfundsaktuelle, tankevækkende og nervepirrende.

Øbro & Tornbjerg

Sammen udgør jordemoder Jeanette Øbro og filmproducer Ole Tornbjerg et stærkt par – både privat og som krimiforfattere. Det behøver man kun læse serien om Katrine Wraa for at vide.