Skandinaviske forfattere og krimiserier

Ann Rosman (Sverige)

Svenske Ann Rosman bor på øen Marstrand i skærgården ud for Göteborg. Hun er uddannet i IT og virksomhedsøkonomi, men hendes store lidenskab er Marstrands historie. Da øens fyr blev renoveret i 2002 fik Ann idéen til sin første bog Fyrmesterens datter, om politikvinden Karin Adler.

Anne Holt (Norge)

Norske Anne Holt er født 1958 og regnes blandt Skandinaviens fremmeste kriminalforfattere. Hendes krimier om Hanne Wilhelmsen ved Oslo Politi er en international succes med Sandheden bag sandheden (2004) som den seneste i rækken. I 2002 kom krimien Det der er mit med et nyt hovedpar, nemlig psykologen Inger Johanne Vik og politibetjenten Yngvar Stubø.

Arnaldur Indridason (Island)

Islandske Arnaldur Indriðason er født 1961 og en af Nordens førende krimiforfattere. Indridasons bøger er oversat til mere end 20 sprog, er store succeser i bl.a. Tyskland og Japan og roses til skyerne af et enigt anmelderkorps både på Island og herhjemme. 

Arne Dahl (Sverige)

Arne Dahl er et pseudonym for den svenske litteraturkritiker, tidsskriftredaktør og forfatter Jan Arnald, født 1963, der midt i 1990’erne fandt på at bytte rundt på bogstaverne i sit efternavn og under pseudonymet begyndte at skrive den anmelderroste og prisbelønnede spændingsserie om Rigskriminalpolitiets specialenhed for voldskriminalitet med internationale aspekter, bedre kendt som A-gruppen. 

Camilla Grebe (Sverige)

Svenske Camilla Grebe er født 1968 i Stockholm og uddannet civilingeniør. Sammen med sin søster Åsa Träff, der er psykolog, har hun bl.a. skrevet krimiserien om psykologen Siri Bergman.

Camilla Läckberg (Sverige)

En krimiprinsesse er født. Svenske Camilla Läckberg er født i 1974 og har altid drømt om at blive krimiforfatter. Da hendes bøger strøg forbi krimidronningen over dem alle, Liza Marklund, og direkte til tops på de svenske bestsellerlister, blev drømmen med ét gjort til virkelighed. "Først da føltes det virkeligt - at jeg havde skrevet noget, nogen gad læse!" fortæller Camilla Läckberg. 

Carin Gerhardsen (Sverige)

Svenske Carin Gerhardsen er født 1962. Hendes populære kriminalromaner er solgt til udgivelse i flere lande, hun har modtaget Bokbloggarnas litteraturpris og er i Sverige støt og roligt på vej op i førerfeltet af storsælgende krimidamer. Hun bor i Stockholm med sin familie.

Cilla & Rolf Börjlind (Sverige)

Cilla og Rolf Börjlind er to af Sveriges mest efterspurgte manuskriptforfattere. De har bl.a. skrevet 26 film om Martin Beck for biograf og tv og flere afsnit af den svenske tv-serie Wallander. Cilla og Rolf Börjlind debuterede med krimien Springflod, som er første bind i serien om Olivia Rönning og Tom Stilton.

David Lagercrantz (Sverige)

Svenske David Lagercrantz er født 1962, journalist og forfatter og bor på Södermalm i Stockholm – som vi kender fra Millennium-bøgerne. Hans bøger kredser om ekstraordinære personligheder, som er gået deres egne veje. Det gælder bl.a. bogen om Zlatan Ibrahimovic, Jeg er Zlatan.

Emelie Schepp (Sverige)

Emelie Schepp er født 1979 og vokset op i Motala, Sverige. I 1998 vandt hun Östgötateaterns Dramapris og skrev to filmmanuskripter, indtil hun skrev og selv udgav Mærket for livet. Siden har hun fået både et svensk og udenlandske forlag. Hun bor med sin mand og to børn og er desuden en flittig blogger.

Håkan Nesser (Sverige)

Svenske Håkan Nesser er født 1950 og er en af Sveriges mest populære og respekterede forfattere. Han er flere gange prisbelønnet både i hjem- og udlandet. Nesser udkommer i mange lande, flere af hans bøger er filmatiseret, og efter sin 10-binds serie om Van Veeteren kom en serie på fire bind om vicekriminalkommissær Gunnar Barbarotti.

Jo Nesbø (Norge)

Norske Jo Nesbø er en af Nordens allerbedste krimiforfattere. En ny krimi fra ham er en kæmpe begivenhed på linje med Stieg Larssons MILLENIUM-trilogi, og der er nu 12. bind i den mesterlige serie om den melankolske og alkoholske Harry Hole fra Oslos drabsafdeling.

Jørn Lier Horst (Norge)

Norske Jørn Lier Horst er født 1970 og arbejder som efterforskningsleder hos Larvik Politi, hvor han har været siden 1995. Han er derfor velbevandret i det miljø og de metoder, som han skriver om. Med sine krimier om kriminalchef William Wisting regnes Jørn Lier Horst som en af Norges førende krimiforfattere.

Lars Kepler (Sverige)

Lars Kepler er et pseudonym for det svenske ægtepar Alexandra Ahndoril, født 1966, og Alexander Ahndoril, f. 1967. Pseudonymet Lars Kepler er dannet af to navne. Dels Stieg Larsson, som parret beundrer meget. Og dels astronomen Johannes Kepler, der var Tycho Brahes elev.

Liza Marklund (Sverige)

Svenske Liza Marklund er født 1962. Hendes bøger er solgt i otte millioner eksemplarer og oversat til 30 sprog. Liza Marklund er bl.a. kendt for sin bøger om journalisten Annika Bengtzon og har desuden opnået stor læsersucces med to bøger om den svenske kvinde Maria Eriksson.

Mari Jungstedt (Sverige)

Svenske Mari Jungstedt er født 1962 og journalist og programvært på Svensk TV4. Jungstedt er bl.a. kendt for Gotlands-serien om kriminalkommissær Anders Knutas og tv-journalisten Johan Berg. Hun har haft kæmpesucces i Sverige og er solgt til udgivelse i en lang række lande.

Ninni Schulman (Sverige)

Svenske Ninni Schulman er født 1972, forfatter og uddannet journalist. Ninni Schulmans serie om journalisten Magdalena Hansson og Petra Wilander og Christer Berglund fra Hagfors Politi bliver rost af både anmeldere og læsere. Og den er meget populær her i bogklubben.

Viveca Sten (Sverige)

Svenske Viveca Sten, født 1959, har været ansat som chefjurist på Post Norden, men helliger sig i dag sin forfattergerning. De velfungerende miljøskildringer i bl.a. serien om kriminalinspektør Thomas Andreasson afslører hendes nære forhold til skærgårdsøen Sandhamn, hvor hendes familie har haft sommerhus i generationer.

Yrsa Sigurdardottir (Island)

Isladske Yrsa Sigurdardottir, født 1963, bor i Reykjavik, hvor hun ved siden af sit forfatterskab har en karriere som civilingeniør. Hun er bl.a. kendt for serien om Huldar og Freyja og hendes bøger er oversat til 25 sprog.

Åsa Larsson (Sverige)

Åsa Larsson, født 1966, er vokset op i Kiruna i det allernordligste Sverige og bor nu i Mariefred nær Stockholm. Ligesom sin velkendte hovedperson, Rebecka Martinsson, er hun uddannet jurist.