Jo Nesbø

Jo Nesbø var både professionel fodboldspiller, finansanalytiker og rockmusiker inden han blev international krimiforfatter.

Jo Nesbø 

Jo Nesbø regnes for en af verdens allerbedste krimiforfattere. Hans serie om Harry Hole udgives på 50 sprog og har solgt i over 40 millioner eksemplarer på verdensplan. Norske Jo Nesbø, født 1960, har været professionel fodboldspiller og var på vej til Tottenham, da han som 19-årig fik en korsbåndsskade, der satte en stopper for den karriere. Han har været finansanalytiker og rockmusiker i bandet Die Derre.

Der er en form for tyngdekraft i historien om Harry Hole, der trækker ham ned i hullet (…) Det er givet på forhånd, at vi skal ned, hvor det gør ondt. Det var på en flyver fra Oslo til Sydney, at han fik ideen til historien om en fordrukken kriminalassistent fra Oslo. Fem uger og 350 sider senere havde Jo Nesbø skrevet debutromanen om Harry Hole.

Flagermusmanden, det første bind i serien, fik prisen som årets krimi i Norge og Glasnøglen Skandinavien. Siden har serien fået en lang række priser og en fanskare af de helt store. Hvis man skal nævne én krimiserie, som man må læse, skal det være Jo Nesbøs Harry Hole-serie.

Han har derudover skrevet en række spændingsbøger og børnebøger.