Afdeling Q

Med Afdeling Q-serien viser Jussi Adler-Olsen, at han er en af Europas bedste plotmagere.

Jussi Adler-Olsen 
I Afdeling Q-seriens hovedrolle ses vicekriminalkommissær Carl Mørck, der sammen med makkeren Assad og sekretæren Rose Knudsen er blevet henvist til Afdeling Q, politiets afdeling for henlagte sager i et afsides kælderlokale og på et skrabet budget.

Carl Mørck, der sjældent fremturer som den mest hjertevarme mand, har trods alt altid et stort og bankende hjerte for sandheden, retfærdigheden og ofrene.

Vi føler med Carl, fordi han har en masse i sig, som vi føler, vi godt selv kunne bruge. For eksempel dét at gå til sin overordnede og give ham en verbal lussing. 

Det er på én gang grusomt, vanedannende og underholdende at følge Mørck og Assad, når det umage makkerpar sætter jagten ind på kolde spor og mysterier i ofte bestialske og tilsyneladende håbløse sager fra samfundets top og bund.

Samtidig har Jussi Adler-Olsen med Afdeling Q-serien formået at indfange den skandinaviske lilleby-stemning, men altid med en løkke af brutal grusomhed omkring sig. Det er noget, der har fanget de danske krimifans – både i bogform og på det store lærred, hvor bøgerne er og fortsat bliver filmatiseret.

Og så har udlandet også fået øjnene op for Afdeling Q-serien. Serien har i dag solgt over 23 millioner eksemplarer og er oversat til 40 sprog.