Sara Blædel

For Sara Blædel er fællesskabet med læserne uundværligt

 I 2004 satte journalist Sara Blædel sig ned og begyndte at skrive på det, som blev hendes debutroman.

Som de fleste ved, endte hverken bogen eller forfatterskabet med at blive en døgnflue. Den første krimi fik Det danske Kriminalakademis Debutantpris, og siden er hylderne i privaten fyldt op med anerkendelse for de mange krimier. Adskillige Martha-priser fra Bog & Idé, krimipriser fra ind- og udland og ikke mindst De Gyldne Laurbær i 2014 for romanen KVINDEN DE MELDTE SAVNET.

Sara Blædel 

Sara Blædels læsere tæller i tusindvis over hele Danmark og i udlandet. Bøgerne er udgivet til ikke mindre end 38 lande, og særligt læserne er altafgørende for Danmarks krimidronning. Godt nok har både den tidligere amerikanske præsident, Bill Clinton, og den verdenskendte tv-vært Oprah Winfrey omtalt Sara Blædels bøger, men særligt de danske læsere er vigtige. 

"Jeg har været rigtig meget rundt og holde foredrag. Det er så enormt rart og sjovt, at have den direkte kontakt med læserne. Noget jeg har oplevet tit er, at folk kommer og siger, at Camilla Lind er lyshåret og Louise Rick er mørkhåret, selv om det er lige omvendt. Men det betyder for mig, at folk lever sig så meget ind i universet."

Læserne hjælper Sara Blædel
Netop Louise Rick og Camilla Lind er nøglepersoner i et af Sara Blædels fiktive universer. Gennem 10 bøger har læserne kunne følge med i opklaringen af mord i den populære krimiserie, senest i PIGEN UNDER TRÆET, der udkom i vinteren 2019. Udover at Sara Blædel er glad for at møde sine læsere, så får hun også helt konkrete råd fra folk gennem de sociale medier.

"De har hjulpet med de vildeste ting. Navne på politihunde og skovhuse til mine krimier. De er en vidensbank. Da jeg skrev ”Pigen under træet” bad jeg specifikt på min Instagram og Facebook om folks oplevelser fra lejrskoleophold. Der kom minder fra 60’erne og op til nu og fra læsere i alle aldre. Det var simpelthen så skønt, at de skrev om deres minder, for på den måde var de med til at forme PIGEN UNDER TRÆET, siger Sara Blædel."

 

Facebook og Instagram giver mig et fællesskab, når jeg sidder i min ensomhed og skriver. Folk leger med, anbefaler bøger og vi får skabt en fælles læseglæde. Grønt støv (2004)
Kald mig prinsesse (2005)
Kun ét liv (2007)
Aldrig mere fri (2008)
Hævnens gudinde (2009)
Dødsenglen (2010)
De glemte piger (2011)
Dødesporet (2013)
Kvinden de meldte savnet (2014)
Pigen under træet (2019)
Forfatteren bruger naturligvis tid på at researche til sine romaner ude i landet og er til stede fysisk for at mærke et sted. Men der er også oplevelser, som hun kun kan få gennem sine følgere på sociale medier, som samtidig er stærkt optaget af Sara Blædels skriveproces.

"Jeg skulle engang beskrive, hvordan det føltes at blive kørt ned af en bil. Det var selvfølgelig ikke en munter oplevelse, men der var flere, der havde oplevet det og kunne hjælpe mig med helt konkret at gøre det virkelighedsnært. På den måde er læserne med i processen og vi har det sjovt sammen." 

Folk, der følger Sara Blædel på for eksempel instagram, vil også vide, at hun elsker at møde læserne til bogsigneringer. Men selv når hun i en periode lukker sig inde for at skrive, så bruger hun de sociale medier som en ventil.
"Når jeg skriver, så trækker jeg mig. Jeg føjter ikke rundt så at sige. Men når jeg så sidder i min ensomhed, så har jeg brug for at lette trykket. Og så bruger jeg Facebook og Instagram. Det giver mig vildt meget med fællesskabet. Folk leger med, vi anbefaler bøger til hinanden og får på den måde skabt en fælles læseglæde. For mig er det sammenhold en stor, udvidet læseklub. Det er fantastisk."